Pardus 2011 serisinin, resmi olarak duyurulan 2. deneme sürümü olan Alfa 2 sürümü, İnternet’teki yerini aldı.
Sürüm yöneticisi Gökçen Eraslan’ın geliştirici listesine gönderdiği duyuruda belirttiği üzere, Pardus 2011 Alfa 2 sürümünün, Çalışan ve Kurulan ISO kalıp dosyaları hazır.
Duyuruda, Alfa 2 ile gelen değişiklikler şöyle belirtildi:
- 170′e yakın yeni paket ve 100′e yakın güncelleme, Pardus 2011 deposuna eklendi.
- Yönetim araçları (Açılış, Güvenlik Duvarı, Paket, Servis ve Kullanıcı Yöneticileri) ve Kaptan, Pardus 2011′e dahil edildi. Ayrıca, Paket Yöneticisi’nin (Pisi), arayüzü yenilendi.
- Birbirine alternatif yazılımların, aynı sisteme kurulmasını sağlayacak “alternatives” sistemi kullanıma hazır hale getirildi. Şimdilik sadece ekran kartı sürücüleriyle kullanılan sistem, aynı zamanda Çalışan sistemlerde kapalı kodlu ekran kartı sürücülerine geçmeyi de sağlıyor.
- Firefox’ta çokluortam oynatma desteği sağlandı.
- K3b, Rekonq, Okular, KDE Yazıcı Yapılandırması ve birçok KDE plasmoid’i, 2011′e uyarlandı.
- Kurumsal 2 tabanlı yeni YALI Pardus 2011′e uyarlandı.
- Kapalı kaynak kodlu Broadcom WL kablosuz ağ sürücüsü ve Nvidia ekran kartı sürücüsü de 2011′de yerini aldı. Nvidia Nouveau sürücülerini kullanabilmek için, şimdilik, blacklist=nouveau parametresi ile sistemi açmak gerekiyor
- KDE 4.5.1 tüm paketleri ile Pardus 2011′e dahil edildi.
- Alfa 2 sürümü, pekçok yeni donanım desteğine sahip olan, 2.6.36_rc4 kernel sürümünü kullanıyor.
- Önceki Alfa sürümünde olmayan Çalışan Sürüm kalıp dosyası Alfa 2 için hazır. Boyutu ise artık, DVD’ye sığacak şekilde.
- Alfa sürümünde bilinen hataların tümü ve pekçok farklı hata düzeltildi.
Gökçen Erslan, bilinen Alfa 2 hatalarını ise şöyle sıralıyor:
- Çalışan sürümlerde klavye, Türkçe ayarlansa da, İngilizce geliyor. Kaptan’ın klavye seçim bölümünde de bir problem mevcut.
- Çalışan sürümlerde, kullanıcı adı ve parola isteyen yönetici işlemleri, saat değiştirme vs. gibi işlemler gerçekleştirilemiyor.
- YALI’nın bölümlendirme ekranında, bazı hatalar mevcut. Örneğin, henüz birden fazla VolumeGroup yaratılamıyor.
- Nvidia ekran kartlı bazı makinelerde, efektlerin çok yavaş çalışması ya da donma problemleri görülebiliyor.
- USB’den yapılan kurulumlarda, GRUB, yazılamayabiliyor.
Pardus 2011 Alfa 2 ‘yi ve her gece otomatik oluşturulan günlük kalıp dosyalarını http://www.pardus-linux.org/indir adresinden indirebilirsiniz. Bu kalıp dosyaları Çalışan ve Kurulan Sürüm olarak farklı işlemci mimarileri için ayrı ayrı indirilebiliyor.
Pardus 2011 Alfa 2 sürümü, test sürümü olup, günlük kullanım için hazır değildir. Ancak test makinelerinde deneyerek karşılaşılan hatalar, Bugzilla‘dan “Pardus 2011” seçilerek, geliştiricilere bildirilebilir.













XD
3-4 gün önce indirip yazdığım dvd kök dizindeki logo pardus2009 logosu kalmış. bu dvd ile, kurulu 2009.2 üzerinden güncelleme yapılabilirmi?
2011′in kararlı sürümünün duyurulması ile birlikte, 2009.x kullanıcılarının güncellemeler veya upgrade-manager adlı bir yazılımla 2011′e yükseltme yapılabilmesinin sağlanması çalışmalar arasında. Kararlı sürümü bekleyin.