Forumlar > Pardus > Kurulum (Pardus 2011 Takas alanı oluşturma nasıl?)
Şenköylü kullanıcısının resmi

Şenköylü

Pardus 2011 Takas alanı oluşturma nasıl?

arkadaşlar Pardus 2011 i disk bölümlendirme kısmına gelip; takas bölümü oluşturulmadığından kuramıyorum. nedendir? Lütfen yardım. nasıl yapmam gerek?

kuftikufti kullanıcısının resmi

kuftikufti

Re: Pardus 2011 Takas alanı oluşturma nasıl?

Onay kısmında uyarı verecektir ama buna rağmen kuruluma devam edebilmeniz gerek. Ana bellek miktarınız nedir?

Şenköylü

40 GB HDD üçe bölünmüş durumda.20 Gb win XP kurulu. Diğer iki bölüm 10 ve 8 Gb alanlar. Ben 20 GB win xp kurlu alanı silip pardus 2011 kurmak istiyorum. Ama bi türlü disk bölümleme alalnını geçemiyorum. Çünkü takas alanı oluşturulamadığından kurulum devam etmiyor. Nerede yanlış yapıyorum?

kuftikufti

Ana bellek yani RAM miktarınızı sormuştum. Eğer çok düşükse, belki takas alanı oluşturmadan kurulum yapılamıyor olabilir.

Şenköylü

sistem 1.2 ghz celeron 512mb ram 40 gb hdd. Bunun 20 gb boş. sistem bu.

kuftikufti

Sistem özellikleriniz, Pardus 2011 için biraz düşük görünüyor. Geliştiriciler, asgari bir ana bellek miktarı belirtememekle birlikte, 1 GB Ram altındaki makinelerde performans sıkıntısı çekileceğini belirtiyorlar. Pardus 2011'i makinenize kurabilseniz bile performansı oldukça düşük olacaktır (KDE 4.5 biraz sistem istiyor). Pardus 2011 için bence 2-3GB gibi bir takas alanı oluşturmanız (takas alanı olmaksızın kurabilseniz bile) yerinde olacaktır. Ben, 1.4 Celeron, 512MB Ram ve 40GB Hdd ile 3 GB'lik bir takas alanı ile kumuştum. Ancak vasat bir performans verdi. Şu an sözü geçen sistemimde Kurumsal 2 sürümü kurulu. Performansı oldukça güzel.

Şenköylü

üstat bu takas alanını nasıl ayarlamam gerekli bunu anlatabilir misiz?

kuftikufti

Disk bölümlendirme kısmında, "Kendi Düzenini Yarat" kısmını seçin. Önünüze açılan pencerede, Aygıt'ın altındaki "Boş" kısmı seçin. Oluştur -> Standart -> Disk bölümü yolu ile Pardus'u kuracğınız bölümü oluşturun. "Kullan" kısmını /, "Dosya sistemi" kısmını da ext4 olarak atayın. Boyut kısmını ise 3-4 GB boşta kalacak şekilde ayarlayın. OK ile bölümü oluşturun. Kurulum bu bölüme yapılacaktır. En az 10 GB yer olması gerek. Sonra bu bölümün adresini (sdX gibi) ve altında ikinci bir "Boş" yazılı bölüm göreceksiniz. İlkindeki adımları tekrarlayın. Ancak bu sefer "Kullan" kısmına birşey belirtmeden doğrudan "Dosya sistemi" kısmına gidin ve swap seçenğini seçin. OK diyerek takas alanını oluturun ve sonraki adımlara geçin. Ekran görüntüleri ile adım adım anlatımı PLO Wiki'de bulabilirsiniz.

resler kullanıcısının resmi

resler

kuftikufti wrote:
Disk bölümlendirme kısmında, "Kendi Düzenini Yarat" kısmını seçin. Önünüze açılan pencerede, Aygıt'ın altındaki "Boş" kısmı seçin. Oluştur -> Standart -> Disk bölümü yolu ile Pardus'u kuracğınız bölümü oluşturun. "Kullan" kısmını /, "Dosya sistemi" kısmını da ext4 olarak atayın. Boyut kısmını ise 3-4 GB boşta kalacak şekilde ayarlayın. OK ile bölümü oluşturun. Kurulum bu bölüme yapılacaktır. En az 10 GB yer olması gerek. Sonra bu bölümün adresini (sdX gibi) ve altında ikinci bir "Boş" yazılı bölüm göreceksiniz. İlkindeki adımları tekrarlayın. Ancak bu sefer "Kullan" kısmına birşey belirtmeden doğrudan "Dosya sistemi" kısmına gidin ve swap seçenğini seçin. OK diyerek takas alanını oluturun ve sonraki adımlara geçin. Ekran görüntüleri ile adım adım anlatımı PLO Wiki'de bulabilirsiniz.

Aynı noktada bende takıldım az önce ve anlatımınız ile bu adımı geçmeyi başardım. Daha önceki (2008-2009) dağıtımlarda bu adımda takas oluşturmadan kurulum yapıyordum.
Teşekkürler.

atakancal kullanıcısının resmi

atakancal

kuftikufti teşekkür ederim ben de orada takılmıştım. Ama ilk seçeneği seçmiştim disk bölümlendirme kısmında. Sonra kuruldu tabi. Ama pardus 11 bazen açılıo basen açılmıyor şu anda. Şimdi senin dediğin yolda yeniden deniyeceğim. Umarım sonra sorun kalmaz. :)

kuftikufti

atakancal wrote:
kuftikufti teşekkür ederim ben de orada takılmıştım. Ama ilk seçeneği seçmiştim disk bölümlendirme kısmında. Sonra kuruldu tabi. Ama pardus 11 bazen açılıo basen açılmıyor şu anda. Şimdi senin dediğin yolda yeniden deniyeceğim. Umarım sonra sorun kalmaz. Smile

Takılıyorsa, takıldığı yeri belirtirseniz, yardımcı olmaya çalışırız.