Forumlar > Pardus > Kurulum Sonrası (Pardus 2011.1 Grub Sorunu )
gabriç kullanıcısının resmi

gabriç

Pardus 2011.1 Grub Sorunu

Sistemimde birden fazla sistem kurulu. Son olarak bir şekilde grub silinince tekrar grub kurmam gerekti. Bunu da Pardus 2011.1 ile usb üzerinden yapmayı denedim. Sistem kurtarma ayarlarından ve gelişmiş seçeneklerden diskin başını (sda) seçip n yükleyiciyi (grub) yeniden kurdum. Grub başarıyla kuruldu ancak, sistemimde yer alan diğer dağıtımları grubda göstermedi. Bunun üzerine Pardus 2011.1 açılış yöneticisi ayarlarından elle eklemeyi denedim. Sistemleri ekledim (sdX lerini yazarak), grub ekranında göründüler fakat çalışmadılar.

Şimdi önümde iki seçenek var:

1) PArdus Açılış yöneticisi ayarlarından elle eklemek. (bunun için disk kernel bilgilerini ve bir kaç şey daha istiyordu sanırım)

2) Başka bir şekilde, grub ekranına diğer sistemleri eklemek. ya da başka bir şey...

gabriç

Re: Pardus 2011.1 Grub Sorunu

Ek bilgi; grubda grünmesini sağlayabildiğim sistemleri açmaya çalışınca siyah ekran üzerinde aldığım uyarı şöyle:

"Error 12: invalid device request"

baDibere kullanıcısının resmi

baDibere

Invalid device request, sizin yanlış disk bölümünü yazdığınızı söylüyor.

Pardus'ta iken

grub-install --root-directory=/ /dev/sda

komutunu verip denemiş miydiniz?

gabriç

Installation finished. No error reported.
This is the contents of the device map //boot/grub/device.map.
Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect,
fix it and re-run the script `grub-install'.

# this device map was generated by YALI
(hd1) /dev/sda
(hd0) /dev/sdb

bakalım oldu mu?

gabriç

Badibere, olmadı. Yani, değişen bir şey yok: Pardus grubu açılıyor ve ekranda sadece pardus var... Diğer iki dağıtım hala ekranda görünmüyor.

Diğer iki dağıtımı da nasıl ekranda gösterebiliriz?

Sorun nerede anlamadım? hepi topu açılışta listeye iki dağıtım daha ekleyecek?

Badibere, olabilitesi nedir?

baDibere

Pardus'ta açılış yöneticisini açarak dağıtımları elle ekleyebilirsiniz.

gabriç

Badibere, ilk mesajımda da belirttiğim gibi, açılış yöneticisinden diğer dağıtımları listeye ekleyebiliyorum ama açılışta çalışmıyorlar, "Invalid device request" hatası veriyor. Burada da sanırım açılış yöneticisindeki bilgileri eksik ya da hatalı dolduruyorum. Şurayı nasıl doldurabileceğimi bilmiyorum:

Listenin ilk sırasında görünmesini istediğim ismi ikinciye /dev/sdX yazdıktan sonra tamam dediğim zaman  "Kernel Path must be given" diyor. İşte bundan sonrası gelmiyor bende. Nereye ne yazacağımı bilmiyorum.

Aguila Negra kullanıcısının resmi

Aguila Negra

@gabriç,
siz gerçi @baDibere ye sormuşsunuz ama,bu sorunun cevabını,kendi Pardus ve Mint yüklenmiş açılış yöneticimin resmini ekleyerek anlatmıştım diğer konuda eski forumda.
Bulabilirseniz o konunuzu,çözümü de orada olacak,ben artık Pardus grubu kullanmıyorum o yüzden tekrar görüntü veremedim.

Not:sizin konunuza yazmamışım,kusura bakmayın,yaşlılık işte Smile
konuyu buldum:
http://www.pardus-linux.org/forum/kurulum/pardusle-bereber-ubuntu-karaca...

baDibere

Aslında bu çok basit birşey olmalı:

Açılış Yöneticisini açınca, sizi 5 tane doldurulması beklenen alan karşılıyor olmalı. Bunlar:

Başlık
Disk
Çekirdek
Ramdisk Dosyası
Açılış Seçenekleri

Başlık, adından da anlaşılacağı gibi açılacak işletim sisteminin başlığı. Buraya kafanıza göre isim yazabilirsiniz.
Disk, işletim sisteminin hangi diskte bulunduğunu gösterir. Yan taraftaki ok ile listeden seçebilirsiniz.
Çekirdek, açılacak olan işletim sisteminin çekirdek dosyasının adresi. Yan taraftaki gözat düğmesi ile bu dosyaya erişip, tamam dediğinizde otomatik olarak yazılıyor. Dosya adı Pardus için kernel-xxxx iken başka dağıtımlar için linux-xxx olabilir.
Ramdisk dosyası, yine çekirdek gibi seçilebilir. Adı genelde ya initrd ya da initramfs'dir.
Açılış seçenekleri ise dağıtıma özel açılış seçeneklerini yazdığımız yerdir: splash quiet gibi. Bu parametreleri dağıtımınızın grub.conf/cfg dosyasından bulabilirsiniz.

Tüm bunları doğru şekilde girdiğinize eminseniz ve hata alıyorsanız, hata ile birlikte grub.conf dosyanızı gönderin ve bir bakalım neyi varmış.

baDibere

Aguila Negra wrote:
Not:sizin konunuza yazmamışım,kusura bakmayın,yaşlılık işte Smile

PLO'da konular halkın ortak malıdır Laughing out loud

gabriç

Aguila Negra'nın verdiği liknteki başlığı inceleyerek, resim ve badibere'nin detaylı (ve örnekli) izahıyla açılış yöneticisini yapılandırdım. Artık, diğer dağıtımlar açılışta görüdüğü gibi çalışıyorlar da...

Teşekkürler; Badibere ve Aguila Negra...

Bu arada, eklediğim resim gözüküyor mu?

Detaylı çözüm için şu adresi ziyaret etmek gerek: http://www.pardus-linux.org/forum/kurulum/pardusle-bereber-ubuntu-karaca...