KDE 4.7 Duyuruldu

KDE 4.7 Duyuruldu


KDE yazılım koleksiyonunun 4.7 sürümünün duyuruldu. Yeni sürüm önceki sürümde var olan yeteneklerin iyileştirilmesi ve yeni yeteneklerin eklenmesi gibi yenilikler içeriyor.

Görsel olarak Oxygen simge setindeki güncellemeler, GNOME uygulamalarının KDE altında daha güzel görünmesini sağlayan Oxygen GTK Themes ile panelde saat ve bildirim programcıklarındaki iyileştirmeler göze çarpıyor.

Pencere yöneticisi KWin kodlarında bayağı temizlik yaşadı ve artık OpenGL ES destekli donanımlarda çalışabiliyor. Ayrıca yeni bir gölge sistemine sahip olurken, başarım artışı da gözle görülür derecede artmış.

Plasma'nın eylemleri de birçok geliştirme gördü. Eylem Yöneticisi öntanımlı panelde daha önemli bir yer alıyor. Eylemler kullanıcılara uygulamaları, araçları ve belgeleri gruplama gibi akıllı yöntemler sunuyor.

Yeni sürümle birlikte gelen geliştirmeler, NetworkManager 0.9 için olan deneysel destek de dahil olmak üzere, Bluetooth üzerinden internete bağlanma, 3G, VPN, MAC aldatma ve diğer gelişmiş ağ seçenekleri de sunan bir ağ yöneticisi sunuyor.

Uygulamalar ve geçmiş dosyalar arası dolaşmak da kullanıcılar için daha da kolaylaştırıldı. Konsole uygulamasının artık USB depolama araçlarının çıkarılmasını engellemesi ve KMix'in gelişmiş PulseAudio desteği sunması gibi yeteneklerdeki gelişmeler de yeni sürümle gelen önemli özellikler arasında.

Telepathy uygulaması masaüstü ile bütünleşik bir hale getirildi. Böylece kullanıcılar aralarında Jabber, GTalk, Facebook gibi ağlar da bulunan birçok anında mesajlaşma ağlarına bağlanabilecek. KDE-Telephaty ayrı bir proje olarak sunuluyor ve henüz tam olarak olgunlaşmış değil.

KDE uygulamalarında da birçok yenilik oldu. Kontact uygulamasının KMail gibi bileşenlerinin birçoğu artık Akonadi kullanıyor ve böylece kararlılık ve başarım artışı sağlandı. Dolphin daha temiz bir görünüme kavuştu. Menü araç çubuğu gizlendi fakat kolayca erişilebilir bir durumda. Dosya arama özellikleri geliştiridi ve bunun yanında sürüm kontrol yazılımları (git vs.) için geniş bir destek sağlandı. Marble sesli navigasyon, harita oluşturma sihirbazı ve yeni eklentiler kazandı. Gwenview birden fazla resmi karşılaştırma gibi bir özellik sunmaya başladı.

Phonon Zeitgeist desteği kazanırken, xine arkaucu artık bırakıldı. Yerine VLC tabanlı bir arkauç ullanılmaya başlandı. KDM ise birden fazla işletim sistemi kullananların işine yarayacak bir özellik olan GRUB2 desteği kazandı.

Sonuç olarak daha kararlı olduğu söylenen ve 2000 tanesi sürümün duyurulduğu günde olmak üzere toplam 12000 hata raporunun çözüldüğü KDE 4.7, henüz Pardus'un herhangi bir deposunda yer almıyor. Pardus geliştiricilerinin tatilden dönüşü ile birlikte muhtemelen geliştirici deposunda yerini alacağını düşündüğümüz KDE 4.7 yazılım koleksiyonu, umarız Pardus 2011'de yakın zamanda kullanılabilir olacaktır.

Kaynak : KDE,
Bu haberi Kaynağın Orijinal Lisansı şartları altında kullanabilirsiniz.
 

Yorumlar