Forumlar > Diğer > Konu Dışı (K. Deniz Öğüt: Firefox’un şeffaflık arayışı )
fortran kullanıcısının resmi

fortran

K. Deniz Öğüt: Firefox’un şeffaflık arayışı

Sol haber portalının Mozilla Firefox izleyicileri izleyecek başlıklı haberinin spotu: “Dünyada en çok kullanılan internet tarayıcıları içinde ikinci sırada yer alan açık kaynak kodlu Mozilla Firefox, tarayıcıya eklenen bir araç sayesinde kendi attığı adımları görüntüleyen internet sitelerini takip edecek.” Haberin devamı, yerinden okunabilir.

(Sol yazıişlerine not: Mozilla Firefox’u “açık kaynak kodlu” olarak tanımlamak doğru değil. Firefox, özgür yazılım. Haliyle, kaynağı da açık ama uygun, neyin ne olduğunu anlatan tanım: özgür yazılım.)

(Kısa süre sonra gelen ek bilgi: Bu yazının esasına ilişkin olmasa bile Sol’dan yaptığım alıntıda geçtiği için yazayım: Debian Türkiye Forumu‘nda PC Labs‘den aktararak yazıldığına göre, Firefox en çok kullanılan ikinci değil üçüncü tarayıcı.)

Sol haberinde zikredilen ama bağlantısı verilmeyen Gary Kovacs yazısı şurada. O da, Collusion anasayfasına işaret etmiş. Anasayfadan bağlantısı var, bir demo yapmışlar. Sol’da ekran görüntüleri verilen “tezgah”ı oradan adım adım takip edebilirsiniz. Demo sayfasının başına koydukları alıntı, mevcut sistemin güzel bir özeti ve eleştirisi: “Herhangi bir şey için ödeme yapmıyorsanız, siz müşteri değilsiniz; satılacak bir ürünsünüz.”

İşte Firefox, tezgahı bozan, tekere çomak sokan bir adım daha atıyor.

Firefox’un bu konuya ilgisi yeni değil. Bu yılın başlarında Firefox kullanıcılara “sitelere izlenmek istemediğimi söyle” seçeneği sunmuştu. (GNU/Linux sistemlerde Düzen -> Tercihler -> Gizlilik üzerinden.) Bu özelliğe dair e-postayı Firefox bana 28 Ocak 2012′de göndermiş; aynı e-postayı Web’e koyan bir arkadaş var: şuradan; bu özellikle daha önce karşılaştığımı hatırlar gibiyim; şuradan anladığım, beta sürümde en azından 2011 başlarında denenmeye başlamış o özellik.

28 Ocak 2012 tarih ve “How Mozilla protects your privacy” konulu e-postanın sonunda -yukarıda verdiğim Web sayfasında o yok- iki de ilgili bağlantı var: User Sovereignty for our Data ve Mozilla to Offer New User-Centric Services in 2012

“Sitelere izlenmek istemediğimi söyle” özelliğiyle ilk karşılaştığımda bu işin biraz ilmine varmayı ve belki bir şeyler yazmayı düşünmüştüm. Benim blogum için kullandığım StatCounter ziyaretçi takip sisteminin de yapılması doğru olmayan hareketler arasında olup olmadığını öğrenmem gerektiğini de kafama not etmiştim; sonra, kaldı öyle. (Blogumda, öyle bir takip sistemi kullandığım, sistemin logosunun sağ sütunda olmasından falan belli zaten ama ahlaken yapılmaması gereken iş yapıyorsam, onun olması bir şeyi kurtarmaz tabii. StatCounter sistemine de ne zaman niye girmiştim, kendim mi heves edip dahil olmuştum, ücretsiz blog hizmeti aldığım yer mi baştan ekleştirmişti, hiç hatırlamıyorum. Neyse; o işi de bir anlamak lazım.)

“Sitelere izlenmek istemediğimi söyle”, ifadeden de belli olduğı gibi, kullanıcının sitelere efendi gibi, neyi istemediğini, Firefox yoluyla söylemesine dayanıyordu. Bunu dikkate alıp almamak kendi bilecekleri işti sanırım. Şimdiki Collusion eklentisi, biraz daha aktif bir başka yönteme benziyor. Hangi işe ne kadar yaradığı, hangi işe yaramasının beklenemeyeceğini tam anlamak lazım tabii.

Mozilla’yı çok seviyorum. Firefox sadece bir Web tarayıcısı olmaktan hayli fazlasını temsil ediyor.

marenostrum.blogsome.com