Pardus 100% Türkçe mi?
Slm arkadaşalar ben şuna takılıyorum Pardus işletim sistemi Türkiye'nin milli işletim sistemi yada ilk Türk işletim sistemi gibi slognlarla ve ülkemizin nadir avrupa düzeyinde çalışmaları olan bir kurum tarafından geliştirildi. Bu düşünce ışığında Türkçe bir işletim sistemi (gerçi Linux çekirdeği üzerine hazırlanmış olsada bence yinede büyük bir başarı) oluşturuldu. Ancak ben şu noktaya takılıyorum. İşletim sisteminin adı Türkçe, sanırım anlamı da Anadoluda kullanılan para birimlerinden biri. Ancak neden yeni sürümlerinde hep yabancı isimler var. Türkiye için yapılmılmış bir işletim sisteminde neden hala yabancı kelimeler kullanıyoruz. Evet bazı programlar bazı yapılar artık dünyada ortak olarak kullanılan terimler haline geldi mesela "internet" ama bu işletim sisteminin sürümlerinin adının Türkçe değilde başka bir dilde olmasını gerektirmez.
Konu hakkında benim bilemediğim bir sebeb olabilir. Eğere böyle bir konu varsa cevaplarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.
- 319 okunma

CoNNRoaD
Re: Pardus 100% Türkçe mi?
Tek bi soru,
Yeni Türk alfabesinde temel alınan harflerin adı?
Bide yorumlarınız hakarete varmazsa,tartışma gelişmeyi sağlar.Ben size hakaret yada dalga geçme yapmıyorum.Alıntı yapıp sadece altına gülme işareti yapacağınıza,bi yorum yapın yanlışımız varsa doğrusunu biz öğrenelim.
CoNNRoaD
Latince bağımlılığı özellikle tıp alanında inanılmaz durumda . Ellerinden gelse kendi adlarını da latince yapacaklar. Benim eşim diş hekimi Hacettepe mezunu. Okullarında hocalar yanlışlıkla bir organı Türkçe ismi ile tanımlarsan (Kulak göz burun da dahil.) anında siler ve aşağılar insanı.
Bunun mantığı açık,eşin bilim öğreniyor.Bunun dilide latince.Bu hocaların Türk düşmanı olmasından kaynaklanmıyor.İleride eşin bilim içerikli kitapları karıştırırken zaten öğrenmek zorunda kalacak.
Bu arada traktörede Türkçe dersiniz şimdi.
AzerRail
Ne yazık ki yanıt : Lâtin tamgaları (harfleri)
Gelecekte öz tamgalarımızı (Orkun tamgalarını) kullanacağımızı umut ediyorum.
Biraz düşünelim , tüm bilim dallarında neden geriyiz ?
Sorun bizim angutluğumuz, gicliğimiz mi ? kafamız fene matematiğe basmıyor mu ?
Elbette değil ! Tersine bellekleri güçlü bir budunumuz var.
Tüm sorun "dil"den kaynaklanıyor. Dilimizi olduğu gibi kullanamamamızdan, ona değer vermememizden kaynaklanıyor.
Tüm bilimi gâvurca sözcüklerle ifâde edilir duruma soktuk. İlkokuldaki çocuğa fen bilgisi-matematik öğretmeye kalktığında çocuklar çekiniyorlar, korkuyorlar çünkü dersten bir nen anlamıyorlar.
Okuma yazmayı yeni söken bir çocuğa ; "Manometre nedir, ne işe yarar?" diye sorduğunuzda bön bön yüzünüze bakacaktır ama aynı çocuğa "Basınçölçer nedir, ne işe yarar?" diye sorduğunuzda ilk kez duymuş olmasına, bilmemesine rağmen usunda bir çağrışım olacaktır. En kötü olasılık yüzünüze boş boş bakmayıp bir yanıt verecektir.
Kişi ancak ilgi duydukları, başarabildikleri ile anlayabildikleri neñ üzerine yoğunlaşır. Bu yüzden bilimde dil devrimine gereksinim vardır.
Bilimin sabit bir dili yoktur. Her budun öz dilinde eğitim-öğretim alır.
Önceki yazımda dediğim gibi, bunları kavrayabilmek kimi Türkler için zor gelebilir. Nedeni de sömürgecilik yüzünden gelen benliğini kaybetme durumudur.
Dipçe :
nen : şey
tamga : harf
budun : millet
us : akıl
sömürge : emperyalizm
CoNNRoaD
Yok,hakaret var demedim.Ben yapıcı olduğu sürece tartışmaları severim.Yanlış anlaşıldıysam ben özür dilerim.Beni batı hayranı,yada sömürgecilikten etkilenmiş birisi olarak görmenizi istemem.Sonuçta bir milletin millet olmasını saylayan şey dildir.Bir milletin dili yoksa öyle bir millette yoktur.
Neyse bu tartışmanın sonu kötüye varacak galiba,iyisimi burada bırakalım.
Konumuz dil değil pardustu,bunu atladık.
Sen bilirsin.
Felâsife
Aslında konu başlığına göre şu soruyu da sormak gerek.
Türkçemiz 100% Türkçe mi?
Bu gün dilimizden Arapçayı çekip çıkarırsanız Hukuk çöker..
Latinceyi çekip çıkarırsanız Tıp çöker..
İngilizceyi çekip çıkarırsanız her şey çöker..Tabi Pardus'ta çöker..
En basitinden Lynx Lynx diye sürümümüz var..(x) harfi Türkçe'nin kaçıncı harfi..merak ediyorum doğrusu..
Türk alfabesinin kullanma zorunluluğu yok anlaşılan..Olsa bir yerlerden birileri hooop kullanamazsınız derlerdi herhalde..
Öte yandan İngilizce dil eğitimi İlkokul 1. sınıflara kadar girmişken be'adam sen neyi merak ediyorsun diyenler de olacaktır elbet..
Güzel bir ata sözümüz vardır Değirmen sele gitmiş,sen savak tahtasını mı düşünüyorsun? der..
He valla doğru..
O kadar garip durumlar var ki mesela Arapça bu kadar dilimiz de Hakimken Atalarımızın çok değil 100 yıl önceki mezar taşlarını okuyamıyoruz..
Öte yandan her yerde İngilizceyi görüyoruz duyuyoruz okuyoruz ama anlamını bilmiyoruz..
Çok değil on yıla kalmaz burada ki başlık şöyle de olabilir..Pardus 100% Turkish mi?
Ana dilim yabancı dilim olmuş...oyy oyyy..
alierennet
Azer Emperyalizm'in anlamı sömürge değil, sömürücüdür. Koloni'nin anlamı sömürgedir.
Yani Emperyalizm nedir dediğimizde kısaca anlatmak istersek sömürücü demek daha doğru olur.
istihza
Emperyalizm = Yayılmacılık
Emperyalist = Yayılmacı
Kolonyalizm = Sömürgecilik
Kolonyalist = Sömürgeci
Koloni = Sömürge
Sömürgecilik ve Yayılmacılık aslında birbirlerinden farklı terimlerdir... Herhangi bir kavram kargaşası olmaması için söylüyorum...
Not: "Yayılmacılık", "expansionism" (genişlemecilik, yayılmacılık) ile karışabileceği için dikkatli kullanılmalıdır...
alierennet
Teşekkürler ihtihza yanlış bilgileri düzeltmiş olduk.
enki
Ağlamak istiyorum.
Bütünü Türkçedir.
) kutluyorum.
Neden mi ? öğreniyoruz paylaşıyoruz ve anlaşıyoruz.Üstüne üstlük tartışırken gelişiyoruz.Bu başlık altında tartışan tüm yarenleri (
RaiN
Sevgili arkadaşlar, amacım bildiklerim doğrultusunda sizleri az da olsa aydınlatabilmektir. Hiçbir konuşmadan alıntı yapmıycam ve sözüm direkt olarak kimseye değildir fakat gözüme takılan bazı noktalara da cevap vericem...
1- Hepimiz öyle ya da böyle bir Linux dağıtımı olan PARDUS kullanıyoruz. GNU ve GPL'i yani orjinal adıyla "General Public Lisance" ı okuyan herkes, Linux un, ulusalcı değil, evrensel bir yaklaşım olduğunu bilir ve bunu bilerek kullanır, eğer GPL i okumadan kullanıyorsa da, "ne amaçla yapıldığını bilmediği" birşeyi "ne amaçla kullandığını bilmeden", yani "cahilce ve amacına aykırı olarak" kullanıyor demektir. En basit mantıkla bakarsak, siz gidip bir donanım için yazılım geliştirdiğinizde, Linux kullanan insanlar, sizin hangi dil, din, ırk ya da mezhepte olduğunuza, teninizin rengine felan bakmadan alır ve kullanırlar.. Yani "Linux geliştiricileri" Amerika'dan Japonya'ya kadar birçok insana "sırf insan olduğu ve özgürlüğü savunduğu için" amiyane tabirle "kıyak çekerler"...
2- Latince şu anda bilim dilidir ve canlıdır.. Ölü olan dil, "antik latince" dir. Pardus'u yazan (asllında yazan değil toparlayan olacak ama) arkadaşlar (saygılarımı sunarım onlara) yukarda bahsettiğim GPL ve GNU mantıklarına hakim olan ve "Gates'in yaptığı gibi parayı değil insanlığı öne çıkarmak isteyen" arkadaşlardır. Bunu anlamak için yüzyüze gelip konuşmaya gerek yok, bir arkadaşımızın dediği gibi "Ainesi iştir kişinin, lafa bakılmaz..." Bilim evrenseldir ve insanlık için vardır, insanlık için varolmalıdır. Bu yüzdendir ki (kanaatimce) Pardus ve sürümlerinin isimleri evrensel bilimin dili olan "Latince" den seçilmiştir. Hepimiz ortaokul fen bilgisi ve lise biyoloji derslerinden şunu hetırlarız.. Alem > Şube > Sınıf > Takım > Aile > Cins > Tür.. Yanlışım olan beni düzeltsin : Kedigiller Ailesi (Aile)> Pardus(Panthera pardus tulliana, yani PARDUS) (Cins) > Caracal caracal, Lynx lynx v.s.. (Tür)
3- "Pardus Türk Linux'udur" ya da "Pardus Türklerindir, ya kullan ya format at" gibi davranışlar (kimseyi kastetmiyorum), bazı kişilerin insanlık namına geliştirilmiş birşeyi, kendisi birşey geliştirememiş olmaktan kaynaklı olarak ortaya çıkan iç huzursuzluklarını dindirmek için, kendilerine ya da uluslarına maletmeleri (sahipleme, sahiplenme) nin somut belirtileridir. "Pardus Türktür, Türk kalacak" diyen arkadaşlara tavsiyem, otursunlar, ne Microsoft ne Mac ne de Linux çekirdeklerine benzemeyen birşey yazsınlar, söz veriyorum onlara ki bilgisayarımda bir bölüme kurucam ve "İşte Türk yapımı işletim sistemi" diyeceğim ve onlara hak vereceğim. Ben de Pardus ülkemizden çıktığı için gurur duyuyorum ve gelişmesini istiyorum fakat bu durum, Pardus'un insanlık namına yazılmış birşey olduğunu değiştirmiyor, tıpkı "Pardus Türktür!" diyince, Pardus'un mavi veya pembe nüfus cüzdanı çıkartıp gösteremediği gibi...
4- Paylaşımı hedefleyen bir ortamda (ki ben burayı böyle zannediyordum, bu kısmı okuyunca güvenim sarsılmadı desen yalan olur) bu tür sloganımvari, gergin ve zaman zaman (kusura bakmayın ama) seviyesileşen, amaçsız tartışmaları görmek beni fazlasıyla üzdü... "Peki madem öyle RaiN kardeş, neden sen de tartışıyosun?" diye burdan bana söyleyecek ya da özelime mesaj atacak arkadaşlara peşinen cevabım olsun "Söylediklerim, yazdıklarım tamamen beni görüşlerimdir ve beni bağlar, maksadım, yazımın başında da yazdığım üzere zihnimde olan bilgi temelli düşüncelere (işkembeden sallamadığım yani) dayanarak sizleri bir nebze olsun aydınlatmak ve BÜTÜNLEŞTİRMEKTİR! Merak edenlere de söyleyim, ben bir Atatürk izcisiyim. Benim tek ayrımım ve varsa Windows - Linux (Kölelik - Özgürlük) ayrımıdır bundan da asla taviz vermem. Bunun dışındaki tüm ayrılıkçı söz, tavır, davranış ve tutumların karşısındayım."
Notlar :
1- Günümüz Türkçesi saf bir Türkçe değildir. Atatürk, Türkçe'yi arılaştırmaya (saflaştırmaya) çalışmış, fakat dil yaşayan birşey olduğundan bunun imkansızlığını görmüş ve ömrünün yetmeyeceğini anlamış, biz genç kuşaklara (Artık Mc Donalds kuşağı oldu ne yazık) emanet etmiştir... Gelin görün ki ben (kendim de dahil) gençleri sınıfta kalmış hissediyorum. Nerde oturuyor olursak olalım, bi çevredeki dükkan isimlerine göz atalım.. Kaçı Türkçe?
2- Türkçede "Oturgaçlı götürgeç" diye birşey yoktur, ayrıntılı bilgi için bkz :
http://www.anadilim.org/Haber-%C3%87ok-Oturga%C3%A7l%C4%B1-G%C3%B6t%C3%BCrge%C3%A7-19
3- Herhangi bir konuda kafasına takılan birşeyi olan arkadaşlar gerek özelime, gerekse foruma yazabilirler, hergün geceyarısı foruma göz atarım, cevap verilmeye değecek kadar bilge ve bilgili sorulara cevap veririm, polemik yapıp, sanalda sinir stres atacaklar gitsin flash animasyonda adam dövsün
En derin saygı ve sevgilerimle, ayrımlara dayanamayan Atatürk'çü ve (her fikre) saygılı RaiN kardeşiniz...