Forumlar > Pardus-Linux.org > Pardus Gönüllüleri (Pardus 100% Türkçe mi?)
freebyte kullanıcısının resmi

freebyte

Pardus 100% Türkçe mi?

Slm arkadaşalar ben şuna takılıyorum Pardus işletim sistemi Türkiye'nin milli işletim sistemi yada ilk Türk işletim sistemi gibi slognlarla ve ülkemizin nadir avrupa düzeyinde çalışmaları olan bir kurum tarafından geliştirildi. Bu düşünce ışığında Türkçe bir işletim sistemi (gerçi Linux çekirdeği üzerine hazırlanmış olsada bence yinede büyük bir başarı) oluşturuldu. Ancak ben şu noktaya takılıyorum. İşletim sisteminin adı Türkçe, sanırım anlamı da Anadoluda kullanılan para birimlerinden biri. Ancak neden yeni sürümlerinde hep yabancı isimler var. Türkiye için yapılmılmış bir işletim sisteminde neden hala yabancı kelimeler kullanıyoruz. Evet bazı programlar bazı yapılar artık dünyada ortak olarak kullanılan terimler haline geldi mesela "internet" ama bu işletim sisteminin sürümlerinin adının Türkçe değilde başka bir dilde olmasını gerektirmez.

Konu hakkında benim bilemediğim bir sebeb olabilir. Eğere böyle bir konu varsa cevaplarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.

alierennet kullanıcısının resmi

alierennet

Re: Pardus 100% Türkçe mi?

Şunuda belirteyim. Günlük hayatımda doğru Türkçe konuşmaya mümkün olduğu kadar özen göstermeye çalışıyorum. Ancak birileri istediği diye konuşmakta zorlanacağım kelimeleri asla kullanmam.
Pranga vurulmaya çalışılan dil ölmeye mahkumdur.

AzerRail kullanıcısının resmi

AzerRail

Quote:
Ama şimdi bakıyoruz, Türkçeleştireyim derken sonu gaç, guç gibi biten kelimeler türetilmiş.

Bu konuda neden ısrar ediyorsunuz anlamadım !

Quote:
Yıllardır yemek yenilen yere Lokanta demişiz. Bu saatten sonra Aşevi dememiz çok zor.

Aşevi yeni bir türetim değildir. Hâlâda kimi yerlerde kullanımı devam eden bir sözcüktür.

istihza kullanıcısının resmi

istihza

Bu arada yanlış anlaşılma olmasın... Ben "aşevi" kelimesinin ayağa düştüğünü düşünmüyorum... Öyle düşünenlerin aslında ne kadar gülünç olduğunu anlatmaya çalışmıştım...

Selamlar, saygılar...

alierennet kullanıcısının resmi

alierennet

Israr etmemdeki amaç birileri karar vermiş. Türkçeyi araç olarak kullanarak halkı boyunduruk altına almaya çalışıyor. Sanki 70 milyon bozuk Türkçe konuşuyorda, otorite olanlar düzeltmeyi kendilerine görev kabul ediyorlar. Bırakınız millet istediği gibi konuşsun.
Hoş milletinde pek umurunda değil, nasıl kolayına gidiyorsa öyle konuşur.

seth87 kullanıcısının resmi

seth87

istihza wrote:
Bence siz önce biraz araştırma yapın... Caracal Caracal ile Caretta Caretta'yı birbirine karıştırıyorsunuz... Caracal Caracal bir kedi türü...

Smile doğru

KAMPURATU kullanıcısının resmi

KAMPURATU

2 sene önceki konu tabiri caizse hortlamış. :mrgreen: Bu aralar forum sakin gidiyor, foruma takılanlar konuşacak birşeyler arıyor. :roll:

redcode kullanıcısının resmi

redcode

Ben Pardusu yurt disindan $oyle ozetleyebilirim 50 fazla ulkede kullaniliyor. Pardus Turk Muhendisleri tarafindan linux tabanli bir isletim sistemidir 50 fazla dilde forumlara sayipdir. MADE IN TURKEY !!!
CHOICE OF FREEDOM !!!