Pardus 100% Türkçe mi?
Slm arkadaşalar ben şuna takılıyorum Pardus işletim sistemi Türkiye'nin milli işletim sistemi yada ilk Türk işletim sistemi gibi slognlarla ve ülkemizin nadir avrupa düzeyinde çalışmaları olan bir kurum tarafından geliştirildi. Bu düşünce ışığında Türkçe bir işletim sistemi (gerçi Linux çekirdeği üzerine hazırlanmış olsada bence yinede büyük bir başarı) oluşturuldu. Ancak ben şu noktaya takılıyorum. İşletim sisteminin adı Türkçe, sanırım anlamı da Anadoluda kullanılan para birimlerinden biri. Ancak neden yeni sürümlerinde hep yabancı isimler var. Türkiye için yapılmılmış bir işletim sisteminde neden hala yabancı kelimeler kullanıyoruz. Evet bazı programlar bazı yapılar artık dünyada ortak olarak kullanılan terimler haline geldi mesela "internet" ama bu işletim sisteminin sürümlerinin adının Türkçe değilde başka bir dilde olmasını gerektirmez.
Konu hakkında benim bilemediğim bir sebeb olabilir. Eğere böyle bir konu varsa cevaplarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.
- 994 okunma

Ercin_Celiktenli
Re: Pardus 100% Türkçe mi?
Öncelikle Pardus bir para birimi değil bir hayvan cinsidir...
2. olarak Pardus sadece Türkiye için değil dünya için var
hatta yurtdışında da kullananaların sayısı öyle fazla ki özel olarak Hollanda Fransa İtalya gibi ülkelerin kendilerine özel Pardus siteleri var
Sürüm isimlerine gelirsek bizde bu konuda çok tartıştık ama geliştiricilerden henüz kayda değer bir cevap alamadık
Sürüm isimlerini emin ol bu forumdaki kullanıcıların yarısı desteklemiyor
Caracal yerine neden Karakulak denmiyor kime beğendirmeye çalışıyoruz bizde anlamış değiliz
6630
bence bu türkçe olmayan isimler olayı sonra çözülecek bence sonuçta gönüllüler geliştiriyor yeni nesil gönüllü geliştiricilerin fikri degişik olursa yeni düşünceye göre gelişmeye devam edebilir belki ama şuanki hali ile destekmeliyiz
t_rem
sizinde söylediğiniz gibi pardus sırf türkiye değil tüm dünya için var ve bu yüzden de uluslararsı bilim dili olan latince isimler alıyor. ingilizce bir isim almadığına dua edin en azından evrensel bir dil kullanıyorlar.
t_rem
e tamam da sonucta bilimde kullanılan ortak bir dil konuşulmamsı kullanılmayacagı anlamına gelmez benimde canım çıkıyor latince isimleri ezberlemekten nefret ediyorum ama sonucta bu böyle gelmiş böyle gidiyor ben elin gavuruna çipura desem mal mal bakar anca Sparus aurata dersen anlıo. şimdi sen karakulak diye sürüm çıkarsan hem fonetik olarak itici olur hem de başkaları için bi anlam teşkil etmez bu yüzden türkçe olamaz e ingilizce olmasındansa latince olmasını tercih ederim.
redcode
Ben Kuzey ingiltere'de yasayan bir gurbetciyim. Benim gorusumu sorarsaniz ingilizce olmasi programin yaylinlasmasi adina guzel bir secim fakat bu yazilim turklerin oldugu varsayilirsa ki linux'un ustunde calisilarak olusturalan bir sistem. ama karakulak yada baska bir isim kullanilmasi daha kos olacaktir.
Nitekim ingilizce artik siradan bir dil haline geldi ve hemen hemen konusmayan yok neyse sozum ona yani yazilim ki gelistirin ama turkce isim kullanin bizden olsun
Saygilarimla Newcastle
nyx
Ayrıca latince sürüm isimleri kullanılmasının bir nedeni de sürüm isminin "Pardus" isminin önüne geçmesini engellemek.2007.1 çıktığında bu neden açıklanmıştı.
spike
İlginç bir bakış açısı..

nyx
Benim değil geliştiricileri görüşü (FM'deki habere göre)
KAMPURATU
Selam Herkese
Arkadaşlar Pardus anadoluda yaşan bir hayvanın Latince isminden geliyor. Bilindiği gibi hayvan isimleri Uluslararası literatürlerde hep latince olarak isimlendiriliyor. Pardusun İsimlerinin yabancı olması buradan geliyor. Caracal caracal Türkiye de akdeniz sahillerinde yumurtlayan bir deniz kaplumbağası türü ve nesli tehlikede olduğu için koruma altında. Ayrıca işletim sistemimize adına veren ve kısaca pars olarak bilinen sadece anadolu topraklarında yaşamış Kedigiller sınıfından yırtıcı bir hayvan türüdür. Ve genellikle pardus sürümlerine verilen yabancı isimler (hayvan ve bitki türleri simlendirilirken Latince isimler kullanılır, bu tüm dünyada kabul edilmiştir. Biraz sistematik görmüş olanlar hatırlarlar) anadolu da yaşamış endemik hayan türlerinin isimleridir.
Anlaşılacağı üzere burada yabancı bir dil yok. Kullanılan bütün isimler Pardusa adını veren canlı türlerinin latince isimleri.
Bu isimleri biraz araştırın bence...
SAYGILARIMLA
istihza
Bence siz önce biraz araştırma yapın... Caracal Caracal ile Caretta Caretta'yı birbirine karıştırıyorsunuz... Caracal Caracal bir kedi türü...