Pardus 2011 Yavaş Açılıp-Kapanıyor
Aynı bilgisayarda farklı bir Linux Dağıtımı kullanmaya başlayınca farkettim; Pardus 2011, örneğin bir ubuntuya kıyasla oldukça uzun sürede açılıyor, kapanıyor.
Özellikle kapanırken vistayı aratmayacak kadar yavaş kapanıyor, Pardus. Açılırken de epey uzun sürüyor açılması...
Aynı bilgisayarda da denedim, farklı bilgisayarda da; ancak sonuç aynı: Pardus 2011 yavaş alıçıp-kapanıyor.
Bİlgisi, önerisi olan ya da aynı sorunu yaşayan varsa paylaşalım...
- 707 okunma

vercetti
Re: Pardus 2011 Yavaş Açılıp-Kapanıyor
KDE'den kaynaklanıyor olabilir mi? Gnome daha hafif olduğu için.
kuftikufti
Muhtemelen. Ben GNOME3 Pardus 2011 ile orjinal Pardus 2011 yüklü makineleri aynı anda başlattığım zaman, GNOME3, güçsüz makinede olsa da aynı anda açılıyorlar. KDE sistem kaynaklarını kullanıyor.
Ama şunu da yapabilirsiniz. gub.conf dosyasından quiet splash kelimelerini silin. Pardus açılış mesajları ile başlayacaktır. Bir kontorl edin, en çok hangi kısımda bekliyor.
gabriç
Gnome'un da etkisi vardır elbet ancak, pardus açılış ekranında epey bekliyor. yani ekran açılmadan...
Kuftikufti, dediğiniz yöntemi denemeye çaılışacağım. dediğiniz dosyaya nereden ulaşacağım ve silip baktıktan sonra nasıl eski haline getireceğim?
gabriç
dosyayı bulamadım.
Grub ekranından pardusu seçtiğim andan pardus açılış müziği çalana dek geçen süre yaklaşık olarak bir buçuk dakikadan fazla. sizce de anormal değil mi?
kde kullanan farklı dağıtım üzerinde deneme imkanı olan varsa deneyip sonucunu paylaşırsa sorunun nereden kaynaklandığı konusunda fikir edinebiliriz.
kuftikufti
/boot/grub dizini altında.
Ama tek seferlik için bu dosyayla ynamanız gerekmiyor. Açılış parametreleri içinde de bu kelimeleri silebilirsiniz (GRUB'da Pardus 20112 seçtiğimiz yerde, alt satırda yazılı olan parametreler). Buradan silerseniz, sadece o oturum için Plymouth (şu Pardus yazısı altında dönen daire ekranı) yerine, açılış mesajları gelir.
Gecikme ağ ayarlarınızdan da olabilir. Ağ ayarlarınızda değişiklik olmuşsa sistem açılışta artık olmayan makinelerden cevap bekliyor olabilir. Keza benim başıma gelmiş, çareyi yeniden kurulumda bulmuştum. Pardus 2007 sürümü vardı ve ben GNU/Linux'ta çok yeniydim. Her sorunda yeniden kuruyordum zaten.
gabriç
ağ ayarları derken, nasıl bir ayarı kastediyorsunuz? benim sürekli bağlandığım bir modem var ve açılışta otomatikman bağlanıyor. gecikme nedeni buysa, vah halimize...
PHoeniX
Şimdi ilk öncelikle bu açılışın 2 aşaması var diyebiliriz.
İlk önce Linux çekirdeği hemen ilk açılışta sisteme yüklenir ve donanımları hızlıca gerçekten hızlı
bir biçimde yükler. İkinci olarak sonrasında init sistemini çalıştırır. Inıtd linux çekirdeği üzerine kurulum servisleri çalıştırmaya ve tty için elverişli ortamı sunar. init de son aşamada masaüstü yöneticisini çalıştırır. (kdm, gdm vs) ve bu aşamadan sonra Pardus GNU/Linux üzerinde KDE yi karşılaşırsınız.
Bu anlattığım ekranları nasıl görürsünüz?
GRUB yükleme ekranında (Bilgisayarı yeniden başlattığınızda) Pardus GNU/Linux seçmeden önce "e" tuşuna basın. kernel /boot/vmlinuz26 root=aygıtnumarası ro quiet splash satırın üzerine gelip tekrar "e" satırdaki quiet yazısını linux çekirdeği çıktıları, splash yazısını da init yüklemesi görmek için silip enter a bas ve sonra "b" basarak ön yüklemeye devam et. Hangi ekran çok bekliyor yaz...
Tüm ekranları konsole dan sistem açıldıktan sonra incelemek istersen dmesg komutu ile görebilisiniz bekleyen satırı buraya kopyalarsan bakarız bi çaresine ...
Amma yazdım
sizde biraz araştırın bari bakalım
buradan faydalanabilirsin
http://ankabilisim.org/2011/01/182/
Eğer KDE ekranın gördükten sonra çok bekliyorsa KDE den kurtul
gabriç
@Phoenix, epey zaman ayrmışsınız, teşekkürler.
Dediğiniz yöntemi uygulamak isterim, ancak geri dönülmesi güç bir hata yaparım diye uygulamaktan çekiniyorum.
Anladığım kadarıyla, mouse belli olup yavaş yavaş masaüstü görünmeye başladığı andan itibaren uzun bir süre bekliyor. sanırım sorun KDE'den kaynaklanıyor. yerine gnome kurmak istedim, ancak pardus'a gnome kurmak kolay değil ve uyum sağlayamabilir, diyorlar.
aynı bilgisayarda ubuntu da kurulu ve inanılmaz kısa sürede açılıp kapanıyor...
dediğiniz işlemlerden sonra mı dmesg çıktısını almalıyım yoksa normal bir şekilde açıldıktan sonra da alabilir miyim?
kuftikufti
O noktada o kadar beklemesi normal değil. Ekran kartı ya da ağ ayarları ile ilgili bir sorun aklıma geliyor. Kuruluan ortamda da bir hata olabilir. dmesg çıktısını sistem açıldıktan sonra alabilirsiniz.Ama makineler vasatın altındaysa KDE4.6 ağır kalır.
ÇoMaK'ın "kozdincer" sürümünü kullanabilirsiniz. GNOME2.32 gayet güzel uyarlanmış.
PHoeniX
@gabriç dmesg çıktısından birşeyler çıkarabiliriz belki...
dmesg > dosyaadi.txt yaparsan çıktıyı dosyaadi.txt e gönderecektir. Onu da bize gönderebilir veya pastebin sitesine kopyalabilirsin
Ama bana sorarsan KDE den direk kurtul. GNOME için Mint öneririm. (yeni başlayanlara...)